Европейската платформа за борба с недекларирания труд обединява ЕК, страните от ЕС и правоприлагащите органи


Европейската платформа за борба с недекларирания труд  цели  засилване на сътрудничеството между държавите членки за противодействие на недекларирания труд. Платформата обединява Европейската комисия, всички страни членки на Европейския съюз  и националните правоприлагащи органи, работодателите и синдикатите и представлява важна стъпка напред в борбата с недекларирания труд, включително за преодоляване на трансграничните  му аспекти. Платформата е необходима, тъй като недекларираният труд е сериозно предизвикателство за държавите-членки на ЕС, а неговите отрицателни последици засягат всички - и работниците, и бизнеса и правителствата.

Според данни на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, средният дял на недекларираната икономика в ЕС е 18 на сто от БВП. Разликите са от под 8 на сто за Австрия до над 30 на сто за България. Недекларираният труд е най-разпространен в строителството, домакинските услуги, охраната, индустриалното почистване, земеделието и хотелиерството, ресторантьорството и кетъринга

На 9 април 2014 г. Комисията представи предложение за създаване на европейска платформа за борба с недекларирания труд. Почти две години по -късно Европейският парламент одобри проекта с 619 гласа "за", 69 "против" и седем въздържали се. Докладчикът по темата беше  евродепутатът  Георги Пирински, който описа пътя на платформата до приемането ѝ.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!