Научните публикации в ЕС, финансирани с публични средства или от публично-частно партньорство, може да станат общодостъпни



Всички научни публикации в страни от Европейския съюз, които са финансирани с публични средства или са резултат на публично-частно партньорство, може да бъдат достъпни за всички до края на десетилетието.

Подобна промяна може да има сериозен ефект върху развитието на науката, иновациите, индустрията и конкурентоспособността на Европйския съюз. В решението от миналата седмица обаче има и ограничения - конкретните мерки са оставени на националните правителства и няма да действат в случаи на нарушаване на авторски права или застрашават сигурността и лични данни.Въпреки това Европа прави заявка да разбие продължаващата вече 350 години традиция скъпо струващи научни списания да държат под ключ достъпа до нови постижения. Моделът вече се пропуква, като отделни инициативи отварят достъпа до десетки хиляди статии.

Промяната е резултат от двудневно заседание на Съвета по конкурентоспособност на ЕС, проведено в Брюксел преди дни. На него се събраха министрите на науката, иновациите, търговията и промишлеността и за решението им съобщи еврокомисарят за научните изследвания и иновации Карлос Моедас.Той изказа специални благодарности на холандското председателство на ЕС за подкрепата за инициативата Open Science, а университетски сдружения поздравиха Съвета за важната крачка.

Решението призовава за свободен достъп и споделяне на научни статии "без ембарго или с възможно най-кратки срокове ембарго". Но темпото, с което се реализира Open Science през последните 15 години, както и поставеният от Съвета срок от по-малко от 4 години кара някои да се съмняват в реалните възможности за постигането му. Холандия, например, се ангажира със съвсем друг срок - 2024 г.

Темата коменитраме за Хоризонт проф. Александър Димчев от СУ "Климент Охридски"  , който работи върху отворения достъп на научни публикации.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!