След затварянето на "Идомени" се появи темата "архитектура за бежанци"



Бежанският лагер в Идомени вече е в историята. Бежанците от Идомени бяха преместени в лагери, финансирани от ЕС. Всеки бежански лагер е по-добър от "срама Идомени", заяви на пресконференция говорител на Европейската комисия. От комисията посочиха, че е възможно да бъде възприето предложението на Италия за обособяването на "горещи точки" на борда на корабите, които спасяват мигранти в морето. Очаква се италианската страна да представи предложението си официално, за да може то да бъде оценено от практическа и правна гледна точка.
Ако предложението бъде възприето, на борда на корабите мигрантите ще може да бъдат проучвани и да им се взимат пръстови отпечатъци, като само одобрените следва да бъдат допускани до европейския бряг.

Усложнената ситуация с бежанския поток вече провокира архитекти и дизайнери, които започнаха да представят проекти за мигрантски жилища, които надскачат традиционния фургон. На дневен ред е преосмислянето на представата за дизайн на мигрантските лагери, още повече, че все повече се налага понятието хуманитарна архитектура.

Темата  "архитектура за бежанци" присъства и  на 15-ото биенале във Венеция под надслов "Reporting from the Front",  павилионът на Германия показва как се "създава родина" - с термина "Making heimat".
По темата говори арх. Жана Стоилова от архитектурната група WhAT Association за впечатленията й от новата посока на развитие на социалното послание в архитектурата в Европа.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!