Двама българи са сред 50-те лауреати на Наградата за европейски гражданин за тази година


Двама българи са сред 50-те лауреати на Наградата за европейски гражданин за 2016 г. - това са учителката Мариана Пенчева от Велико Търново, определена като светъл пример за млад човек, който в трудно време успява да обучава деца със собствени средства и Иван Николов - поет, публицист и общественик, председател на българския Културно-информационен център „Босилеград“, който е сред най-пламенните застъпници за интеграцията на Сърбия в Европеайския съюз. Гражданската награда на Европейския парламент се връчва от 2008 г. насам и  се присъжда на граждани и организации, допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране, по-тясната интеграция в Европейския съюз.

Българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Новаков внесе за разглеждане в Европейската комисия предложение за нова младежка програма за почти 1 млн. евро. Програмата с название ALECO предвижда да предоставя стипендии на млади предприемачи, за да натрупат опит в Съединените щати, Канада, Сингапур, Япония, Китай и Южна Корея. Идеята е всеки млад гражданин на Европейския съюз, който гради свой бизнес, да може да се обучава до 6 месеца в подходяща компания извън Европа, след което да приложи наученото в страната си.  Идеята вече получи подкрепата на редица европейски организации като Джуниър Ачийвмънт, Европейския младежки форум, Юрочамбърс и Европейските демократи студенти.


Европейската комисия отрече да съобразява законодателните си предложения с предстоящия референдум във Великобритания за оставане или напускане на Европейския съюз.  Референдумът трябва да бъде решен самостоятелно от британците- подчертава Европейската комисия, затова Европейският съюз не изпраща свои съветници, които да подпомогнат лагера на привържениците на оставането на Великобритания в Общността. По-рано днес Глобалната инвестиционна компания ПИМКО определи като "доста значителен" шанса за така наречения Брекзит. Според компанията обаче, евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз ще е събитие със сериозно значение за Обединеното кралство, но измеренията му няма да са глобални и няма да извади от релси глобалната икономика.

.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!