ЕК предложи мерки срещу геоблокирането в е-търговията



Европейската комисия представи пакет от мерки, чиято цел е да улесни купуването и продаването на стоки и услуги онлайн в целия ЕС. Законодателните предложения са насочени към преодоляване на необоснованото блокиране на онлайн пазаруването по географски признак  и към повишаване на прозрачността на цените за трансгранична доставка на пратки.

Когато даден потребител влезе в магазин в друга страна от ЕС, собственикът не му иска документ за самоличност, за да извърши продажба и не коригира цената на стоката. Но в интернет твърде често достъпът на потребителите до предложения в други държави е блокиран, например чрез пренасочване към сайт за конкретна държава или искане за плащане с дебитна или кредитна карта от определена страна. Такава дискриминация няма място на единния пазар, се посочва в становището на Комисията. Потребителите и малките предприятия често се оплакват и от високите разходи за доставка на колетни пратки през граница, които са до 5 пъти по-високи от националните цени и не отговарят на действителните разходи. Идеята е тази практика да се преустанови чрез засилване на конкуренцията, но без да се въвежда горна граница за цените на доставките.  

Как тези предложения ще се отразят на електронните търговци коментира Петър Ванчев, председател на УС на Българската асоциация за електронна търговия.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!