Проф. Ешкенази: Статистиката, че 15% от всички домейни в света са на кирилица, ми се струва невероятна

Снимка: архив




Всеки потребител или компания в Европейския съюз от 1 юни вече може да регистрира свой уебсайт на кирилица с разширението .ею. Проектът беше представен в София от организацията EURid, която поддържа домейна на Европа .eu, и представителството на Европейската комисия. С европейския домейн на кирилица се прави голяма стъпка към единния дигитален пазар на Европа. Така всички българи могат да ползват интернет на родния си език. .ею има важна роля за многоезичието в ЕС, това казаха при представянето на домейна от организацита, която го поддържа.

Реални ползи или имиджово е функционирането вече на този домейн,  коментира  проф. Аврам Ешкенази от Института по информатика и математика при Българската академия на науките:

Аз съм малко скептичен. Едната причина е чисто техническа. когато работим на компютъра, смяната на кирилица и латиница винаги е неприятна, може да доведе и до грешки. това е едната страна на въпроса. От друга страна историята на подобни развития ми подсказва,че този домейн няма да бъде много перспективен. Предполагам, че знаете какво означава езици за програмиране - всичко,което се пише по компютъра, когато се програмира, това става на специален компютърен език. Имаше през 70-80 години на миналия век тенденция всичко да се превежда от английски на български език , на пръв поглед всичко изглеждаше добре, но дотам. Нещата не станаха така, както мислехме. Езиците за програмиране отдавна са си останали с английски ключови думи, да не говорим и че с терминологията има подобен проблем. Малко невероятна ми се струва статистиката, че 15 процента от всички домейни в света са на кирилица. Би трябвало тези данни да се докажат. От разговорите,които имам с колеги, не съм чул един да се изкаже в полза на тази инициатива.

Все пак в България се развиват добре ИТ технологиите и страната ни е т.нар. хъб.
Що се отнася до софтуерната индустрия, до разработването на софттуер от български специалисти може да кажем, че сме център, в който се пишат качествени софтуерни продукти. Това от всяка гледна точка е хубаво.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!