България ще бъде включена в новата Европейската гранична и брегова служба


България ще бъде включена в новата Европейската гранична и брегова служба. Това стана възможно след като Комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, одобри законодателно изменение, внесено от българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Мария Габриел.

"С гласувания от ЕП текст, европейските ни партньори ще бъдат задължени да оказват необходимата за страната ни помощ и по този начин ние ще можем да разчитаме на бърза подкрепа при силен миграционен натиск", коментира мотивите за законодателното изменение, един от вносителите, евродепутатът Емил Радев.

Европейската гранична и брегова охрана, предложена от ЕК през декември 2015г., ще бъде изградена въз основа на агенцията Frontex и органите на държавите-членки, отговарящи за управлението на границите, които ще продължат да извършват ежедневното управление на външните граници. “Службата ще заработи в края на август месец, когато бъдат създадени всички структури и звена“-коментира още евродепутатът Емил Радев.

За да се гарантира високо и еднакво ниво на граничен контрол, евродепутатът Мария Габриел предложи в задачите на новата агенция да бъде включено насърчаването на разработването на обща среда за споделяне на информация, включително за оперативната съвместимост на системите.

Новини от ЕП.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!