Студенти влизат в европейския дебат по проект "Парламентариум 2016"

72-ма студенти от цялата страна се запознаха в Аграрния университет в Пловдив с работата на Европарламента по проекта „Парламентариум 2016“. 

Гост на форума бе евродепутатът Светослав Малинов, който представи чрез симулация структурата и функциите на ЕП. След лекцията той отговори на въпроси на студенти.

За младите хора бе много интересна темата за подписаното споразумение между ЕС и Турция за спиране на мигрантския поток към Стария континент. Дали Турция ще получи облекчени условия за присъединяване към ЕС, попитаха студентите. Това е абсолютно невъзможно. Едва когато Турция отговори на всички критерии, ще бъде поканена в ЕС, бе категоричен евродепутатът Светослав Малинов. Въпреки натиска за компромис, такъв няма, визите не са либерализирани и споразумението се изпълнява, допълни той. 

За първите месеци на тази година много по-малко мигранти влизат на територията на ЕС спрямо миналата година. Техният брой е намалял драстично и това се дължи основно на затворения „балкански път“, допълни евродепутатът. Малинов посочи, че за април тази година по този маршрут са минали 2700 души при 50 000 за януари и нови 50 000 за февруари.

Разбира се, щом този маршрут е затворен, мигрантите ще се насочат към стария, добре познат маршрут през Средиземно море. Там имаме увеличение, но не драстично. Като цяло много по-малко мигранти имаме в ЕС спрямо миналата година, каза още  евродепутатът.

Мерките, които предприема България за спиране на мигрантския поток, са много добри и това се вижда в Европа, допълни още Светослав Малинов. Ние се справяме, няма много бежанци на наша територия. Знае се, че България се третира като транзитен маршрут от тези хора, а след затварянето на „балканския път“ те са изключително малко, подчерта Светослав Малинов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!