Изтече срокът за регистрация на гласоподавателите във Великобритания за предстоящия референдум за членството в ЕС


Изтече срокът за регистрация на гласоподавателите във Великобритания за предстоящия референдум за членството на страната в ЕС.
Британските гласоподаватели са разделени поравно "за" и "против" излизане от Европейския съюз, показва последното проучване на маркетинговата фирма YouGov за в. "Таймс".

По 41% привърженици имат и двата лагера, 13% не са решили, а  4% нямат намерение да гласуват. Битката за гласовете на тези, които се колебаят е изключително ожесточена. Всички партии, без тази на Найджъл Фарадж и евроскептичното крило на консерваторите, са мобилизирали наличните си ресурси от авторитетни политици, интелектуалци и общественици, които агитират за оставането на страната в ЕС. Премиерът Дейвид Камерън свика специална пресконференция, на която обвини съперниците си, че „не казват истината“ и се обърна към избирателите с думите: „Не вземайте решение за напускане на ЕС и за нанасяне на вреди на икономиката ни на базата на подвеждаща информация, която ви се представя.“

Журналистът Йордан Мичев, главен редактор на вестник „Новини Лондон“ разказа, че в референдума на 23 юни не могат да участват граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, ако те не са от Малта, Кипър и Ирландия, което се приема дискриминационно от техните общности. Само в Лондон живеят вече близо 200 000 българи, припомни Мичев. Той обясни, че за референдума, както и за всеки вот във Великобритания, има активна регистрация, т.е. гражданите с право на глас декларират изрично желанието си да участват в изборите.

Когато някой се регистрира на нов адрес във Великобритания, получава покана от общината да се регистрира и като избирател. Регистрите на избирателите са публични, а готовността да упражняваш гражданските си права дава някои безценни предимства - повишава кредитния рейтинг на избирателя и той преговаря при по-изгодни условия за кредити в банките, има право да наема общинско жилище и може да ползва социални услуги. Това се нарича „мека сила“. Така те мотивират да бъдеш активен гражданин, без политическия цинизъм, с който си служат партиите в България, обясни Йордан Мичев.

Помолен да прогнозира изхода от референдума, журналистът припомни предишното допитване за излизането на Шотландия от Великобритания, когато също по последни социологически проучвания данните сочеха паритет за привържениците и противниците на отделянето, но в крайна сметка здравият разум и икономическата логика вземат превес. Основните аргументи на евроскептиците, че Великобритания ще трябва да праща на закъсалите държави в ЕС са оборени, а икономическите загуби, които островната държава би понесла от излизането си от ЕС ще бъдат фатални за втората по растеж икономика в Европа.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!