Шойбле: Ако Обединеното кралство избере да напусне ЕС, това може да доведе до подобни референдуми и в други страни



Ако Обединеното кралство избере да напусне ЕС, това може да доведе до подобни референдуми и в други страни, заяви днес в Берлин германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от Ройтерс. Шойбле каза това на конференция в германската столица, чийто домакин бе "Дойче банк". На същия форум канцлерът Ангела Меркел подчерта, че се надява Великобритания да остане в ЕС, предаде Асошиейтед прес. Социологическите проучвания показват силно изравнени позиции между лагерите, подкрепящи излизането и оставането на Обединеното кралство в ЕС.
Шойбле заявява още, че дори Великобритания да стане единствената страна, напуснала съюза, това няма да предизвика безпокойство у него за по-нататъшното съществуване на ЕС: "Ако се наложи, Европа ще функционира и без Великобритания."
В случай че Великобритания напусне ЕС, Шойбле изключва възможността тя да може да продължи да се облагодетелства от единния европейски пазар като Норвегия и Швейцария: За тази цел страната ще трябва да се придържа към същите онези правила на клуба, поради които сега иска да излезе.
 
Над 5000 души се събраха  днес в центъра на Донецк, за да протестират срещу идеята за разполагане на въоръжена мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Източна Украйна, предаде Франс прес. Сега за спазването на крехкото примирие в района, контролиран от проруските бунтовници, следят само невъоръжени наблюдатели на организацията. Киев от месеци настоява мисията да стане въоръжена.  Участниците в днешния протест издигаха плакати с текст: "Не" на въоръжена мисия на ОССЕ!".  На митинга един от лидерите на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), Денис Пушилин, заяви, че въоръжаването на наблюдателите "би било синоним на пълния провал на мирните договорености от Минск", подписани през февруари 2015 г., за да спомогнат за прекратяване на конфликта.  Украинският президент Петро Порошенко иска да превърне ОССЕ в трета страна в конфликта, отбеляза Пушилин.  Според ТАСС, която се позовава на Донецката информационна агенция, в протести срещу плановете за въоръжена мисия на ОССЕ в цяла ДНР са се включили над 60 000 души.
   

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!