Туск: Излизането на Великобритания от ЕС може да трае до седем години

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Излизането на Великобритания от Европейския съюз "може да даде начало на процеса на разрушаване на само на ЕС, но и на западната политическа цивилизация, прогнозира председателят на Европейския съвет Доналд Туск в интервю за най-тиражния вестник в Германия - "Билд". Туск предупреждава, че само преговорите за самото излизане на Лондон от общността мога да траят седем години. Ще трябва да бъдат анулирани не само всички договорни задължения между Великобритания и ЕС, но и останалите 27 страни членки също ще трябва да договорят нови отношения, подчертава Туск.
Освен това един Брекзит ще засили радикалния евроскептицизъм в ЕС и ще бъде голяма победа за външните врагове на съюза, казва още Туск. Според него излизането на Великобритания от ЕС в резултат на референдума на 23 юни би имало редица непредсказуеми последици. 
 В същото време бившият британски премиер Гордън Браун призова привържениците на своята Лейбъристка партия да гласуват за оставане в ЕС. Според Браун Великобритания трябва да играе водеща роля в ЕС, а не да го напуска. 
Телекомуникационният гигант "Бритиш телеком" е поредната голяма компания, която призова с открито писмо 80-хилядния си персонал да гласува за оставане в Евросъюза. Писмото е подписано от президента и главния изпълнителен шеф на компанията, както и от синдикалните лидери в нея. 
Нови правила за пътуващите със самолет в ЕС дават повече яснота за съществуващите регламенти и улесняват прилагането им по време на активния летен сезон, съобщи Европейската комисия. 
 Според новите правила пътниците имат право на: 
- компенсация при закъснение, ако полетът ви пристигне с повече от три часа по-късно на крайната си дестинация.
  - компенсация при изпуснат свързващ полет
 - форсмажорни обстоятелства като например техническа неизправност или сблъсък на летателни апарати, при които авиокомпанията отново е задължена да изплати компенсация или да се погрижи за пътниците, чиито превоз не може да бъде осъществен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!