Еврорадиоигри: Какъв ще бъде допълнителният ресурс, който ще бъде пренасочен за финансиране на проекти за малките и средни предприятия по плана „Юнкер“

Това е въпросът в днешното издание на „Еврорадиоигри“ по повод направения от ЕК в началото на месеца анализ на първата година на плана „Юнкер“, който беше създаден с цел възстановяване на европейската икономика. Голямата задача на Плана за инвестиции за Европа е да върне в реалната икономика на ЕС частните капитали, които икономическата и финансова криза сякаш прогони от икономиката и „заключи“ в банковия сектор.
За една година от съществуването на плана „Юнкер“ със създадената гаранция от 13 млрд евро са генерирани 100 млрд евро инвестиции в икономиката на ЕС, съизмерими, по думите на еврокомисар Кристалина Георгиева, с ресурса, с който по плана „Маршал“ е възстановена европейската икономика след края на Втората световна война. Анализът показва, че интересът към т. нар. „прозорец“ за малките и средни предприятия е изключително голям – подписани са 185 споразумения, които осигуряват достъп до финансов ресурс за малкия и среден бизнес и много скоро ресурсът от 75 млрд, заделен за него, ще бъде изчерпан. При посещението си в страната в началото на месеца българският еврокомисар с ресор бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева съобщи, че е направено предложение за пренасочване на нови 500 млн евро към малкия и среден бизнес от втория прозорец, предназначен за финансиране на големите проекти. По темата вече е имало разговори с вицепрезидента на ЕК Юрки Катайнен и се очаква решението да бъде взето в най-скоро време. В какви срокове ще бъде реализирано предложението, за каква част от тези средства ще може да кандидатстват българските малки и средни предприятия и в кои сектори възможностите за финансиране са най-големи ще научим от българския еврокомисар Кристалина Георгиева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!