Разтоварване на административните процедури в ЕС - отпадат легализацията и апостила

Европейският парламент гласува регламент на Европейския съюз за по-лесно свободно движение на граждани чрез опростени поцедури за удостоверяване на автентичността на някои документи като свидетелства за раждане и брак в други държави членки на съюза.

Новите правила ще доведат до отпадане на административни формалности като легализация и апостила. 

Българският евродепутат от квотата на ЕНП Емил Радев- докладчик в сянка заяви, че новия регламент е изцяло в полза на гражданите на Обединена Европа:

„Като се има предвид, че около 14 милиона граждани се движат в ЕС и живеят в друга държава членка, че 50 % от малките и средни фирми извършват бизнес в друга държава членка, а 13% от браковете в ЕС са с международен елемент, този регламент ще спомогне много за да спести средства на европейските граждани. Ще улесни и живота им, защото опростява  максимално процедурите за издаване на някои документи, които са нужди за друга държава членка. Тоест ще се прилага за всички  документи, чиято основна цел е да се установят един от следните факти: раждане, удостоверяване, че лицето е живо, смърт, име, брак, развод, законна раздяла или унищожаване на брака, регистрирано партньорство, прекратяване на регистрирано партньорство, законна раздяла или анулиране на регистрирано партньорство, произход, осиновяване, гражданство. Регламентът също така обхваща официални документи, издадени за лице от държавата членка, чийто гражданин е това лице, с цел удостоверяване на липсата на съдебно минало за това лице“.

Въвеждат се и многоезични стандартни удостоверения на Европейския съюз. Така ще се избегне необходимостта от превод на определени официални документи, допълни Емил Радев: „Новото, което се приема с този регламент е, че за всички тези документи няма да се изисква издаването на апостил, което е и скъпо, и изисква доста голямо ходене по институции. А също така с този регламент, за преодоляване на езиковите бариери, се изготвят многоезични стандартни формуляри, които ще придружават документа. Така че тези документи няма да имат нужда и от легализиран превод“.  

Българският евродепутат подчерта, че след две години предстои да се обмисли възможността за разиряване на обхвата на новите правила: „Успяхме да включим клауза, която предвижда две години след започване на действието на регламента, отново да го разгледаме и да допълним и други документи“.

Предстои новия регламент да бъде публикуван в Официалния вестник на Европейския съюз и ще влезе постепенно в сила, като ще се прилага изцяло от 2019 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!