Справедливи доходи за земеделските производители


Евродепутати призоваха Европейската комисия да внесе предложения относно нелоялните търговски практики в цялата верига за доставка на храна, за да може да се осигурят справедливи доходи за земеделските производители и по-голям избор за потребителите. Евродепутатите подчертават, че продажбата под производствената цена и сериозната злоупотреба от страна на големите вериги за търговия на дребно с основни селскостопански храни като млечни произведения, плодове и зеленчуци, заплашват дългосрочната устойчивост на производството на такива продукти в Европейския съюз.

Земеделските производители и малките и средни предприятия понякога са принудени да работят на загуба. Евродепутатът Владимир Уручев коментира, че се създава заплаха за съществуването на устойчиво производство на стоки в ЕС. Като пример той даде цената на млякото. Проверка в Северозападния край на България показва, че малките животновъдни ферми едва оцеляват.

"Работата по животните е много. Изкупната цена на млякото- пълна подигравка. Стараем се колкото може повече ние да си го преработваме, да правим прясно сирене и кисело мляко и да го продаваме... Изкупуват го от Врачанско млякото от кравите на 50 ст. за литър, повече не дават."
- казват фермери от две села в българския Северозапад.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!