Отлаганията на докладите за Натура на ЕК породиха опасения сред природозащитниците


Над 1000 ключови животински вида и над 27 000 природни зони са защитени към момента в Европа. На тях се дължи спасяването на знакови видове за континента, като сивия вълк, морския орел и обикновения тюлен. В резултат на това днес ЕС е дом на най-голямата мрежа от защитени територии в света - Натура 2000 - която покрива почти една пета от сухоземната площ на континента. От миналата година ЕК заговори за промени в директивите свързани със защитата на природата. Проведена беше и мащабна обществена консултация, в която  над половин милион европейски се изказаха за продължаване на действието на тези екозащитни директиви, а ЕК трябваше да подготви и представи в началото на месеца доклад за съвместимостта на законите в отделните страни с директивите за птиците и хабитатите, които са гръбнакът на европейските екозакони.

Защо ЕК и Холандското председателство отложиха докладите за съвместимост на закодателствата в страните членки на ЕС с директивите за птиците и хабитатите, а те са гръбнакът на европейските екозакони? Какво мислят природозащитните организации за позицията на България по този въпрос, като имаме предвид, че страната ни е трета по площ в "Натура" -  това е темата ни днес в рубриката Евранет Плюс.

Според Владимир Иванов от WWF - България, една от големите организации за защита на природата Информацията, която е стигнала до тях е, че отлагането е заради това, че докладът е про-натура, а настоящата комисия и много лобита, включително не европейски, се опитват да обезсилят тази най-прогресивна, наднационална природозащитна мярка в света.

Миналата година Европейската Комисия се допита до мнението на гражданите за необходимостта от поправки в директивите, определящи мрежата от защитени територии Натура 2000.  Според природозащитните организации това е най-големият брой отговорили в историята на Европейския съюз в обществено допитване. Над 520 000 души в Европа дадоха гласа си за запазването на директивите за опазване на околната среда в обществената консултация, обявена от Европейската комисия - рекорден брой за цялата история на Европейския съюз!

Очаква се всяка страна-член на ЕС да излезе сс становището на своята държава по доклада за действието на т.нар. пакет от екодирективи на ЕС. 11 министри на околната среда вече са се обединили около позиция, която да подкрепи досегадействащата система на Натура 2000 и да се противопостави на опитите за обезсливането на екологичното законодателство под натиска на  инвеститорите. Сред тях обаче не е българският министър на околната среда, въпреки заявленията й пред медиите, че поддържа Натура 2000.
 
България е трета по площ в Натура 2000 в Европа, български неправителствени организации получиха престижната награда по Натура 2000 лично от комисаря по околна среда, а държавата няма официална позиция, не е лидер на мнение,  пропуска възможността да е силен пример и партньор на сравнително слаба ЕК, особено по отношение на природозащитата.

Според Владимир Иванов отношението към еко-директивите ще се окаже също разделителна линия вътре в рамките на ЕС и то в контекста на референдума във Великобритания.

   Това на фона на референдума за и против оставането на Великообритания в ЕС  показва, че отслабването и разкъсването на ЕС се случва едновременно на много нива. Любопитен факт е,  че бащата на Борис Джонсън, който днес води брексита, е един от създтателите на Натура мрежата.

По ирония на историята бащата на Борис Джонсън, кмета на Лондон, който активно агитира срещу оставането на Беликобритания в ЕС, е един от авторите на концепцията за Натура 2000, която се обосновава тъкмо с обратното - с необходимостта от единен наднационален механизъм за защита на околната среда.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!