Св. Малинов коментира предложетите от ЕК допълнителни стъпки за предотвратяване на радикализацията


Европейската комисия представи  допълнителни стъпки за предотвратяване на радикализацията, водеща до насилие и тероризъм.  Според тях, отговорността за в тази област носят основно държавите в Европейския съюз и участниците на местно и национално равнище.  От Комисията предлагат повишено сътрудничество с фирмите от областта на високите технологии за предотвратяване на разпространението на незаконно съдържание онлайн, подбуждащо към насилие, както и включването на гражданското общество в определянето на нови положителни послания и повишаване на медийната грамотност, за да могат младите хора да оценяват критично информацията, която достига до тях.

Европейската комисия се ангажира да разработи механизми в помощ на работещите с младежите, за да откриват и да се справят с радикализацията. Предвижда се Европейският съюз да оказва помощ в борбата с радикализацията и на държави извън Общността.

Предложенията  включват развитието на изследвания, събирането на доказателства, наблюдението и изготвянето на анализи за по-добро разбиране на процеса на радикализация. Тези анализи ще се използват пряко от специалистите по сигурността и политиците. По последни оценки около 4 000 граждани на Европейския съюз са се присъединили към джихадистки организации в Сирия и Ирак, припомня в коментар на мерките евродепутатът от ЕНП Светослав Малинов


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!