Европейският стабилизационен механизъм одобри отпускането на 7,5 млрд. евро на Гърция


Европейският стабилизационен механизъм одобри отпускането на транша от 7 и половина млрд. евро на Гърция. Парите ще бъдат преведени следващата седмица, съобщават гръцките медии.  С тези средства ще бъде покрита една част от просрочените задължения на държавата. Още 2 млрд и 800 милиона  евро ще бъдат предоставени на Гърция, след като правителството на страната изпълни редица изисквания на кредиторите, се казва в съобщението на ЕСМ. Общо от началото на гръцката криза сумата надхвърля  170 млрд. евро.  Ръководителят на ЕСМ Клаус Реглинг каза, че днешното решение представлява признание за това, че гръцкото правителство е изпълнило поетия ангажимент да реализира на практика съществени реформи.

Европейската комисия откри  процедура  за нарушение срещу Франция, която предвижда от 1 юли да наложи действащата в страната минимална заплата за чуждестранни шофьори на тежкотоварни камиони. Мярката среща остра съпротива от дванайсетина европейски страни, начело с Полша, включително България и Румъния.  Както в случая с Германия миналата година, Брюксел се възпротивява на "системното прилагане" на изискването за минимално заплащане при тежкотоварните пътни превози във Франция, включително за чуждестранни шофьори, преминаващи през нейната територия. Франция и Германия имат два месеца, за да отговорят на предупрежденията. Под натиска на тираджиите,  които протестираха през март, Полша поиска Брюксел да вземе необходимите спешни мерки, за да осигури правилното функциониране на европейския пазар. Към нея се присъединиха десет други страни, сред които  Унгария, Чехия и България.
 
Централните банки в Европа, Съединените щати и Япония обмислят координирана доларова инжекция в случай на Брекзит, съобщава в. "Никей".Изданието обяснява, че ЕЦБ, Федералният резерв и японската централна банка могат да създадат спешен механизъм за захранване на пазара с долари, за да се избегне липсата им в случай на срив на британската лира, ако гласоподавателите решат страната им да излезе от ЕС на референдума на 23 юни.

Говорител на японската централна банка каза, че съществува механизъм между редица централни банки и в неговите рамки всяка седмица се осигуряват доларови ликвидности на пазара.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!