С кохезионната политика на ЕС - към утрешна Европа в съответствие с мечтите на Робер Шуман

Тази седмица София беше домакин на Седмата конференция за оценяване на кохезионната политика в Европeйския съюз. Отчетоха се резултатите за програмния период 2007 - 2013 г. и се дискутираха бъдещите предизвикателства.

Форумът, организиран от Генералната дирекция „Регионално развитие“ на Европейската комисия, се проведе за първи път в България и в него участваха близо 500 представители от всички държави-членки, сред които и от Европейската комисия и Европейския парламент, Европейската сметна палата и служители в националните администрации.

България е от страните, в които с общи усилия сме направили така, че хората да усетят членството в Европейския съюз. Именно затова кохезионната политика ни е толкова важна“, отбеляза при откриването на форума българският премиер  Бойко Борисов.

Европейската солидарност означава и съпричастност, колегиалност, означава да поставяш общото над частното. Комисарят Крецу има нашата пълна подкрепа относно кохезионната политика.

България е избрана за домакин на конференцията, заради напредъка на страната в усвояването на европейски средства, посочи европейският комисар по регионалната политика Корина Крецу при откриването на срещата.

Оценката ще ни позволи да подобряваме резултатите и да водим конструктивни дискусии за кохезионната политика. А тя е основно инвестиционно средство за ЕС. Стотиците хиляди проекти, подкрепени от кохезионната политика, са онези малки стъпки, които ни водят по големия път към утрешна Европа в съответствие с мечтите на Робер Шуман.

СнимкаПрез периода 2007-2013 година кохезионната политика вложи над 300 млрд. евро в ЕС – подчерта еврокомисарят Крецу. И даде красноречив пример за реално въздействие на кохезионната политика върху хората – благодарения на нея около 1 млн. души са намерили работа през изминалия програмен период, а 7 млн. европейци вече имат нови системи за водоснабдяване, пречиствателни станции или системи за третиране на отпадъци.

Българският вицепремиер, отговарящ за европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев отбеляза, че кохезионната политика е под натиск и е обща задачата да се намерят най-добрите аргументи в нейна защита. Защото тя гарантира повече Европа, налага повече свързаност и еднакви стандарти във всички страни от ЕС.

Като основен теза на европейския форум се очерта убеждението, че за кохезионната политика до и след 2020 година трябва да се говори не в условно наклонение  – не Ако или Дали, а Каква трябва да бъде тя.
Чуйте повече в репортажа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!