Индипендънт: Ръководителите на почти всички висши учебни заведения във Великобритания са „сериозно притеснени“ от възможен брекзит


Водеща публикация за Индипендънт: В писмо до изданието ръководителите на почти всички висши учебни заведения във Великобритания заявяват, че са „сериозно притеснени“ от въздействието на брекзит. Страната ще изгуби мястото си на „глобален лидер в науката и иновациите“, ако гласоподавателите обърнат гръб на ЕС на предстоящия тази седмица референдум, предупреждават от 100 британски университета. Подписи под писмото са поставили ръководителите на Оксфорд, Кеймбридж, Бристол и всички останали университети в Обединеното кралство, които са в  световния топ 50. Те обръщат внимание , че всяка година висшите учебни заведения генерират над 73 млрд. паунда за икономиката, от които 3,7 млрд. са от студенти от ЕС. „Членството дава възможност на университетите да привлекат най-ярките и добри умове от цяла Европа и така подобряват своите проучвания и образованието, а допринасят и за икономическия растеж, пишат деканите.

В кампанията за предимствата на членството в Европейския съюз косвено се включи и един от най-известните финансови играчи в света - Джордж Сорос, става ясно от публикация в Гардиън. Той предупреждава, че вот за брекзит ще доведе до „черен петък“ за Обединеното кралство, а девалвацията на лирата няма да донесе нито един от позитивните ефекти , на които се е радвала икономиката през 1992 г., след „черната сряда“, организирана от него. Сорос заявява, че сега Великобритания има ограничени възможности за сваляне на лихвените проценти, страната управлява далеч по-голям дефицит в текущата сметка и износителите няма да могат да се възползват от евтиния паунд, заради несигурността, която ще предизвика напускането на Евросъюза.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!