Политолог, англичанин в България и българка в Англия за BREXIT

"Трябва ли Обединеното кралство да остане член на Европейския съюз или да напусне Европейския съюз?"

 Този въпрос върху бюлетината за референдума днес очаква отговора на милиони избиратели. 

От тяхното "Да" или "Не" зависи не само бъдещето на страната, но и на Европейския съюз и световната икономика. Любопитен момент е, че при този референдум не се изисква задължителен праг на участие от 50 процента плюс един от имащите право на глас, обясни политологът Антоанета Приматарова.  Тя   и отбеляза поколенчески раздвоения вот- младите англичани виждат бъдещето си в обединена Европа, докато по- възрастните са да излизане от ЕС.

Мнението си за европейското бъдеще на Великобритания имат право да изразят и британските граждани, живели зад граница не повече от 15 години. В категорията попада и англичанинът Кийт Кели, родом от Манчестър, живеещ в Пловдив. Кийт ще гласува по пощата и няма съмнение, че подкрепи оставане на кралството в ЕС.

Ако Великобритания напусне Евросъюза, това ще засегне десетки хиляди българи. Сред тях е Мария Спирова от Оксфорд. В коментара си за настроенията на острова тя акцентира върху различното отношение, което хората там имат към народите от Европа и на независимите държави, които са били английски колонии.

Ако мнозинството във Великобритания гласува за излизане от Евросъюза, на практика това ще се случи на 1 юли 2018-та година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!