Европейските институции с извънредни срещи, ако британците гласуват за напускане на ЕС


Европейските институции ще свикат извънредни заседания в случай, че Великобритания гласува за излизането си от Европейския съюз, съобщава електронното издание "ИЮ Ъбзървър". Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц е предупредил евродепутатите да се готвят за извънредна среща на 28 юни, а комисарите ще бъдат свикани на 26. Идеята за екстремните заседания е била одобрена от повечето партии в ЕП, но те щ се състоят само ако победи вота "вън". Всички европейски институции ускориха подготовката си за деня след британския референдум, коментира изданието. 
Европейският парламент одобри списъка с 65 евродепутати, които ще съставят анкетната комисия за "Досиетата от Панама". Евродепутатите ще разследват възможното избягване на данъци и пране на пари.  От българските евродепутати член на анкетната комисия е Ангел Джамбазки Анкетната комисия ще избере председател и най-много четирима заместник-председатели. Тази комисия ще разследва обвиненията в нарушения и лошо управление в прилагането на законодателството на ЕС относно прането на пари, укриването и избягването на данъци. 
Палестинският президент Махмуд Абас призова Европейския съюз да помогне за прекратяване на израелската окупация на палестинските територии и за постигане на трайно мирно споразумение. Абас се обърна към депутатите в Европейския парламент: "Вие сте наши приятели, помогнете ни" и добави, че Израел е превърнал страната му "в затвор на открито". Палестинският лидер предупреди, че окупацията само насърчава екстремистите и подстрекава към тероризъм. ЕС е обещал безпрецедентен пакет от политическа и икономическа подкрепа за двете страни, ако постигнат окончателно мирно споразумение.
   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!