Д. Везиева: Бизнесът от Старозагорска област показва все по-висока активност в използването на евросредства


Бизнесът от Старозагорска област показва все по-висока активност в използването на европейските средства. Напредъкът по изпълнението на проекти по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" в региона показва този нараснал интерес", заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева. Само по процедурата за подобряване на производствения капацитет в процес на изпълнение в са 36 проекта, на обща стойност над  28 милиона и 400 хиляди лв., обяви заместник-министърът.  Тя посочи, че  е осигурен и допълнителен ресурс, в размер на 141 млн. лв., за още 274 проектни предложения от резервните списъци. 11 от тези проекти  ще бъдат изпълнени в Област Стара Загора. Те са в сферите на машиностроенето, металообработването, козметичната промишленост и производството на хидравлични машини и елементи.

Везиева изрази надежда, че и представената днес процедура за подобряване на енергийната ефективност в малки и средни предприятия ще предизвика също така голям интерес сред бизнеса от региона и ще доведе до реализацията на успешни и водещи до резултатност проекти. Предвиденият размер на безвъзмездната финансова помощ е над 176 милиона лева, като одобрените проекти ще могат да ползват между 50 хил. и 1 милион и 500 хиляди лева. Делът на финансиране по процедурата ще варира от 35 на сто до 90 на сто от стойността на проекта.

Евродепутатите Мария Габриел, Ева Паунова, Филиз Хюсменова и Искра Михайлова посрещат  в Брюксел делегация от Съвета на жените в бизнеса в България.  По време на визитата са предвидени десет работни срещи на високо равнище с влиятелни политици и представители на неправителствения сектор на европейско ниво.

С българските евродепутати беше обсъдена темата за квотите за жени във всички обществени области. Те изразиха подкрепа за Декларацията от София, приета на Глобалния форум на жените-лидери, провел се в края на май 2016 г.

В рамките на посещението делегацията ще проведе срещи със  заместник-председателя на Европейската комисия за бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева и Елжбета Биенковска, еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и МСП. Ще бъдат обсъдени политики, засягащи предприемачеството и ролята на жените в бизнеса. Предвидени са и дискусии с ръководителите на Американската търговска камара в ЕС, Центъра за политически стратегии на Комисията Юнкер и Мрежата за равенство на половете. 


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!