"Политико": Последните кадрови сътресения повдигат въпроса за стила на управление и подхода на Могерини


На фона на тотално доминиращата тема за британския референдум, европейското издание на "Политико" обръща поглед към институцията, ръководена от Федерика Могерини, след като неотдавна двама ключови служители на новата дипломатическа служба на Европейския съюз бяха сменени на постовете си. Изданието подчертава амбицията на Могерини да утвърди институцията, определяна като външното министерство на общността, и усилията й да артикулира по-ясна визия за общата външната политика на Европа. В същото време обаче последните кадрови сътресения повдигат въпросът за стила на управление и подхода на Могерини - посочва "Политико".

Изданието цитира външнополитически експерт на Евросъюза, че “дипломатическата служба на общността като политически инструмент все още не е постигнала зрялост". Кадровите промени там се случват само седмица преди Могерини да представи новата "Глобална стратегия" за външната политикана Европейския съюз, която обединява пълния спектър външнополитически теми - от отношенията с Русия, до противодействието на тероризма в Близкия Изток. Очаква се документът да бъде представен на срещата на върха идната седмица.

Подготовката на тази среща е в пълен ход - съобщава германският национален вестник "Die Frankfurter Allgemeine Zeitung" и посочва, че след данните от британския референдум външните министри от Евросъюза се събират още днес на извънредна среща в Люксембург.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!