Месечен обзор

Събитията в Европейския съюз през юни

Европейският съвет одобри споразумение между Европейския парламент и Европейската комисия за обособяване на нова европейска гранична служба и брегова охрана.

Очаква се новата агенция да заработи от това лято. Европейската гранична служба и бреговата охрана ще включват новата агенция, изградена на базата на действащата сега Фронтекс.

През изминалия месец  ЕК отчете положителни резултати от Плана за инвестиции през първата година от неговия старт. До 2018 г. общо 315 млрд. евро инвестиции  трябва да се влеят в икономиките на страните от ЕС. Сериозен напредък се отбелязва в инфраструктурата и иновациите, като одобрените проекти са 64, а финансирането по тях е над 9 млрд.евро.

Европейският съюз одобри нов пакет помощи за повече от 200 милиона евро в подкрепа на 1 милион бежанци от Сирия, Турция, Йордания и Ливан.

Средствата бяха одобрени по време на четвъртата среща на Европейския регионален доверителен фонд, създаден в помощ на засегнатите от сирийската криза.

Този месец  София беше домакин на Седмата конференция за оценяване на кохезионната политика в Европeйския съюз. Отчетоха се  резултатите за програмния период 2007 - 2013 г. и се дискутираха бъдещите предизвикателства.

През периода 2007-2013 година кохезионната политика вложи над 300 млрд. евро в ЕС. Около 1 млн. души са намерили работа през изминалия програмен период, а 7 милиона европейци вече имат нови системи за водоснабдяване, пречиствателни станции или системи за третиране на отпадъци.

Този месец Европейската комисия обяви списък със 195 транспортни проекта, които ще получат финансиране от близо 7  милиарда евро по Механизма за свързване на Европа. Благодарение на тази инвестиция се очаква да бъде привлечено допълнително публично и частно финансиране на обща стойност от 9,6 млрд. евро.
Избраните проекти ще допринесат за цифровизацията и декарбонизацията на транспорта, в съответствие с по-широката политическа програма на Комисията. Държавите членки, отговарящи на условията на Кохезионния фонд, получиха почти 85 % от финансирането, което ще помогне за преодоляване на инфраструктурните различия в целия ЕС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!