Европейската комисия влива 6,7 млрд. евро в транспортната инфраструктура за стимулиране на заетостта и растежа

Как всъщност Европейската комисия изпълнява основния приоритет на председателя Юнкер за създаване на работни места и стимулиране на растежа? Като обявява списък със 195 транспортни проекта, които ще получат финансиране от близо 6,7 милиарда евро по Механизма за свързване на Европа. Благодарение на тази инвестиция се очаква да бъде привлечено допълнително публично и частно финансиране на обща стойност от 9,6 млрд. евро. Избраните проекти ще допринесат за цифровизацията и декарбонизацията на транспорта, в съответствие с по-широката политическа програма на Комисията.

Заместник-председателят ѝ Юрки Катайнен, който отговаря за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, пояснява значението и целите на новоотпуснатите средства, като подчертава, че свързаността е важна, защото тя обединява Европа и като я подобрим, ние ще направим живота на всеки един от нас по-лесен. Катайнен набляга на това, че проектите са подбрани така, че да имат икономически смисъл, да осигуряват добра свързаност и наистина да улесняват ежедневието на хората.

Европейският комисар по въпросите на транспорта Виолета Булц пояснява важността на новоотпуснатите финанси, като акцентира върху факта, че те също така допринасят и за по-голямата ни сигурност при пътуване, за по-добрата декарбонизация на въздуха, дигитализацията, но най-вече за по-засилената безопасност на пътя. Булц изтъква, че ще могат да се открият 100 хиляди нови работни места - основно временни за периода до 2030. Какви са следващите стъпки?

Предложеното решение за финансиране трябва да бъде официално одобрено от Координационния комитет по Механизма за свързване на Европа, който ще заседава на 8 юли. Очаква се Комисията да приеме решението в края на юли. След това отделните споразумения за отпускане на безвъзмездни средства ще бъдат подготвени от Изпълнителната агенция за иновации и мрежи и ще бъдат сключени с получателите на средствата през втората половина на 2016 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!