Великобритания няма да започне процедурата по излизането си от ЕС на срещата утре


Процедурата по излизането на Великобритaния от Европейския съюз няма да бъде започната на срещата на евролидерите в Брюксел, заради "сериозната политическа криза в Лондон", заяви високопоставен европейски представител.  Срещата, във вторник и в сряда,  ще се концентрира върху последиците от британския референдум. След вота председателите на Европейската комисия и Европарламента Жан-Клод Юнкер и Мартин Шулц заявиха, че Обединеното кралство трябва да задейства член 50 от Лисабонския договор възможно най-бързо. Европейските страни обаче признават, че ще бъде много рано това да стане утре. Според източника вечерята ще бъде моментът, когато ще се обсъжда въпросът за времевата рамка на процеса, а преговорите по конкретните условия на "Брекзита" ще бъдат започнати едва със задействането на процедурата.

Трябва да договорим условията на развода и очертанията на бъдещите отношения, посочва източникът.

Австрия също може да проведе референдум за излизането на страната от Европейския съюз в рамките на година, ако от общността настояват за по-голяма интеграция, заяви крайнодесният политик и  бивш кандидат за президент на страната Норберт Хофер. Неговата Партия на свободата за момента не иска официално провеждането на допитване, тъй като оспорва резултатите от вота за държавен глава, който Хофер загуби миналия месец. В интервю за местни медии той посочи, че основателите на общността са искали да има икономическо сътрудничество между държавите, тъй като по този начин те няма да бъдат във война една с друга. Това обаче  е било добре до време, докато не се е стигнало до създаването на политически съюз. По въпроса за британското оттегляне и последиците по отношение на достъпа до единния пазар, Норберт Хофер каза, че страните трябва да сключат двустранни споразумения с Лондон, подобни на тези, които Европа има с Швейцария. 

Унгария ще произведе планирания референдум по въпроса за бъдещите европейски квоти за разпределение на мигранти, заяви говорителят на правителството Золтан Ковач. Според него кабинетът е твърдо решен да проведе допитването, тъй като никога досега не е било толкова важно да бъде потърсено мнението на хората. Според премиера  Виктор Орбан референдумът може да се състои през септември или октомври.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!