Европа след Брекзита

Стартира кампанията за Младежкия план


Как ще се промени Европа след Брекзита и какви усилия ще бъдат необходими, за да продължи създаването на работни места и борбата с младежката безработица. Това са въпросите, които зададохме на лидера на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев.

Решението за изход на Великобритания след референдума ще има сериозен отпечатък върху бъдещето на държавите-членки и показва загубата на вяра в Евросъюза на много европейски граждани, коментира Станишев:

"Отсега нататък, в европейската история датата 23 юни ще бъде синоним на политическо земетресение. Трябва обаче да гледаме напред. Очевидно е, че има нужда от промяна. Очевидно е, че европейските социалисти и демократи единствени могат да предложат необходимата алтернатива, която да върне ЕС обратно на хората, да възстанови социалната справедливост, растежа и заетостта, и имат смелостта да поведат Европа по този нов курс. Затова стартирахме и плана за различна политика към младите хора. Този план е много необходим и започваме политическа борба за неговото реализиране."
 
СнимкаПланът обхваща 4 стълба: борбата с безработицата, повишаване на образователната мобилност, достъпът до култура и грижата за децата. Левите ще настояват Младежката гаранция - най-успешният инструмент за борба за младежката безработица, иницииран именно от социалистите - да получи допълнителни 20 млрд. евро финансиране до 2020 г.

ПЕС стартира специален информационен сайт youthplan.eu, на който може да бъде намерена повече информация за инициативата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!