Оланд изключи възможността за референдум във Франция за членството ѝ в ЕС


Френският президент Франсоа Оланд днес изключи възможността от организиране във Франция на референдум за членството в ЕС. Според Оланд президентските избори идната година ще дадат на избирателите възможност да решат каква европейска политика искат.

След като мнозинството от британците подкрепиха на референдума на 23 юни излизането от ЕС, във Франция зачестиха призивите за организиране на подобен референдум. Френският министър на икономиката Еманюел Макрон и един от потенциалните кандидати за президент Ален Жупе призоваха за общонародно допитване за нов европейски проект. Крайнодесният Национален фронт  също поиска организиране на допитване за европейското членство на Франция

Великобритания може да направи компромиси, за да запази  непрекъснат достъп до единния пазар на ЕС,  но за компромиси с имиграцията не може и дума да става. Това заяви лидерът на британската евроскептична Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж, цитиран от Ройтерс.

Попитан кога Великобритания ще задейства клаузата от член 50 за започване на официални преговори за напускане на блока, лидерът на ЮКИП казва: "Започвам да мисля, че несигурността си има цена и че трябва да преминем напред и да задействаме член 50 преди септември или октомври.

Германският министър на правосъдието Хайко Маас призова да се води настъпателна борба срещу разрастващите антиевропейски настроения,  

С оглед по-доброто възприемане на ЕС от неговите граждани Маас разкритикува сегашния процес на договаряне и въвеждане на споразумения за свободна търговия. Те "не са добър пример как ЕС  и неговите страни членки трябва да отговарят на нуждите на хората да бъдат информирани", подчерта министърът. Той даде за пример преговорите за такова всеобхватно търговско споразумение между ЕС и Канада, защото то не предвижда ратификация от националните парламенти, а само от Европарламента и от канадското правителство.

Маас се позова на проучвания, според които 80 на сто от германците се обявяват за членство в ЕС.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!