В ЕС има около 4 милиона безработни младежи


Когато чуем социални системи и социално подпомагане по инерция мислим за пенсионерите или хората с увреждания, хората на ръба на оцеляването. Доклад на Европейския младежки форум обаче поставя остро въпросът за социалното изключване на младите хора и невъзможността на европейските социални системи да се справят с предизвикателствата пред младежите.  28.2%от младите в Европа са изложени риск от бедност и социално изключване в сравнение с 24.5% за цялото население. Това сочат изводите от доклада на Европейския младежки форум. Европейският социален модел, който би трябвало да предпазва всички, всъщност не работи. Социалните системи вече не подпомагат младите хора и дори ги възпрепятстват от постигането на самостоятелност. Всичко това въздейства тежко не само на отделни младежки групи, а на европейското общество като цяло.

Докладът “Социалното включване и младите хора - изключването на младежта: заплаха за бъдещето” бе представен за първи път пред публика по време на Европейското младежко събитие в Страсбург през май 2016.  Последваха национални презентации в Йереван, Армения и в Рим, Италия преди дни, а последната е в София в “Домът на Европа".

Европейският младежки форум (ЕМФ) е платформа за младежки организации в Европа. ЕМФ е независима, демократична, ръководена от млади хора платформа, която представлява 102 членове - национални младежки съвети и международни младежки организации в Европа. ЕМФ работи за овластяването на младитеда участват активно в обществото и да подобритехния живот, чрез представителство и лобиране за техните права и интереси пред Европейския съюз, Съветът на Европа и ОНН.  Лора Любенова от ЕМФ обясни, че

В страни като Словения, Словакия, Гърция, Португалия по-малко от 3% от младите хора имат достъп до социална помощ.  Краткосрочните работи или стажове, до които има достъп един млад човек в Европа не решава проблема с дълготрайната безработица.

В осем европейски  държави има «минимална младежка  заплата» . Това са Белгия, Чехия, Франция, Ирландия, Нидерландия, Португалия, Беликобритания и Турция.

Препоръките на Европейският младежки форум са обобщени в резолюцията „Младежка автономия и включване“ („Youth autonomy and inclusion“), която призовава социалните и икономическите права на младите хора да бъдат защитени и подсигурени.

Застаряващото поколение в Европа ще окаже допълнителен натиск върху публичните ресурси - това ще окаже още по-голям натиск върху младите хора и с още по-голяма тежест ще повлияе върху младите жени, коментира  Надежда Дерменджиева  - изпълнителен идректор на Българския фонд за жените.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!