Борбата с тероризма би следвало да бъде основен приоритет на ЕС


През 2016 г. се навършват 10 години от учредяването на кинонаградата LUX на Европейския парламент. Филмите, селектирани за участие тази година, бяха обявени на филмовия фестивал в Карлови Вари, Чехия, на 3 юли. Трите филма финалисти ще станат известни в края на юли и ще бъдат прожектирани във всички страни-членки през есента в рамките на Филмовите дни на наградата LUX. Окончателният победител ще бъде определен от депутатите в ЕП през ноември. Наградата LUX цели да популяризира европейското кино, да помогне за разпространението на филми извън техните национални пазари и да насърчи дебата относно ценностите и социалните въпроси в Европа. Десетте филма, одобрени от специално жури, показват разнообразие от жанрове, артистични подходи, послания и емоции. Голяма

Борбата с тероризма би следвало да бъде основен приоритет на ЕС, следвана от мерки в сферата на заетостта, борбата с данъчните измами, миграцията, защитата на външните граници и опазването на околната среда. Това показва представително проучване на Евробарометър, проведено във всички страни от ЕС по поръчка на Европейския парламент. Участниците в него са били запитани дали искат по-активна или по-малка намеса на ЕС в ред области. Мнозинството от запитаните са на мнение, че ЕС трябва да играе по-голяма роля отколкото в момента в повечето области.
Европейският парламент вече работи по нови инициативи в областите, посочвани като приоритетни от европейските граждани. Например, депутатите се подготвят да гласуват за криминализиране на действия по подготовката на терористични актове и за затягане на правилата относно покупката и притежанието на огнестрелни оръжия.
Във връзка с данъчното облагане Парламентът ще гласува през юли препоръки за принуждаване на мултинационалните корпорации да плащат справедливо ниво на данъци. Формирана е и анкетна комисия, изучаваща разкритията за офшорни сметки и операции в досиетата от Панама.
Що се отнася до защитата на външните граници на ЕС депутатите са на път да одобрят през юли планове за система за Европейска гранична и брегова охрана, обединяваща възможностите на националните гранични служби с тези на европейската агенция за граничен контрол Фронтекс.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!