Предизвикателствата пред словашкото председателство на Европейския съюз



Словакия стана ротационен председател на Съвета на ЕС за първи път в 12-годишната си история като член на общността. В последния ден преди да поеме председателството, правителството в Братислава одобри своите приоритетите за следващите шест месеца начело на Европа.

Те включват икономически растеж, работа по единния цифров пазар, изграждане на енергиен съюз и преодоляване на кризата с миграцията.

Външният министър Мирослав Лайчак обясни, че целите  са набелязани от февруари, но официалното  одобрение се е забавило, за да може да се реагира на новата обстановка в Европа след британския референдум. Словашката народна партия, крайно дясна популистка формация,събира подписи за референдум за излизането на Словакия от ЕС. За насрочване на допитването са необходими 350 000 подписа.

Сега бъдещето на ЕС не може да се диктува от двама силни западни членове, заяви словашкият премиер Роберт Фицо. Завоалираните критики към Германия и Франция бяха съпроводени с призив за повече участие на новите страни -членки от Източна Европа.Фицо увери, че противопоставянето му на квотите за бежанци, които Словакия обжалва в съда на ЕС, няма да попречи на работата по приемането на бъдещо законодателство в сферата на миграцията.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!