Специална комисия на ЕП настоява за мерки за справяне с данъчните измами


Избягването на данъците струва на страните в ЕС  до 190 милиарда евро загубен доход за всяка една година. В ново проучване, направено в страните-членки 75 процента сочат, че бягането от данъците е проблем, с който ЕС трябва да се спряви по-успешно. Специална комисия на ЕП настоява за мерки за справяне с данъчните измами, с тези, които ги извършват, но и с тези,които ги позволяват. Начело на борбата е депутатът от Дания Йепе Кофод от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.  Ето какво предлага той:

Едно от нещата, за които се борим е банковите, счетоводните и правните фирми да са обект на реални санкции, ако са замесени в данъчни укривания и то систематично и не веднъж. А като крайна мярка трябва да бъдат лишавани от лиценз. Необходима е и по-добра защита за разобличителите - за журналисти, за служители, които разкриват на обществото за данъчни укривания, агресивно данъчно планиране. Те трябва да са защитени по-добре. Знаем за процеса в Люксембург, на който беше съден разобличителят на Люксилийкс. Това е позорно.

Начело с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие бяха преприети много стъпки. С какво те допринасят за мерките на ЕП  Йепе Кофод обясни така:


На първо място планът на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за печалбата на големите корпорации и за борба с преместването на базите е важно да се въведе и на единния европейски пазар. Също така всяка страна ще трябва да публикува доклад. Когато се отнася до собственост след Панама лийкс е необходимо да открием облагодетелстваните собственици, да видим кой стои зад кухите фирми, компании, тръстове и дали плаща данъците си. Трябва в ЕС конкретно да следваме тези закони. И, когато се отнасъ до трети страни, използвани като данъчни убежища, трябват ясни санкции, ако не сътрудничат и не въвеждат стандартите на ОИСР.

След досиетата "Панама" видяхме образуването на нова разследваща комисия в ЕП. Тази комисия е с много повече правомощия, казва  евродепутатът Йепе Кофод . И може да изисква документи от страните, от институциите на ЕС. Тя ще разглежда по-широк спектър от въпроси, не само укриване на данъци, но и прането на пари. Видя се в досиетата Панама, че има наркотрафиканти, терористи, намесена и корупцията. Затова трябва да навлезем по-дъблоко и да оценим дали законите на ЕС са достатъчни да се справим с тези проблеми и с трети страни.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!