Еврорадиоигри: Европейско финансиране за отглеждане на лечебни растения

Лечебните растения в България са изключително богатство не само за природната медицина, те са също така суровина за фармацевтиката, за козметиката и за хранително-вкусовата промишленост. Това означава огромно поле за работа и сигурни доходи. Особено за хората от планинските райони.
Все повече расте търсенето на хранителни добавки, лекарства или козметични средства на билкова основа. В нашата страна се използва едва 10% от този ценен природен ресурс. Освен това се изнася само като суровина, което не носи добавена стойност. Програми на Европейския съюз дават възможност за финансиране на малки стопанства и сдружения за отглеждането на лечебни растения. Евродепутатът Момчил Неков се спира подробно на тях.
Мярка 4.2 от Програмата за развитие на селските райони е за инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопанска продукция, подобряване на сграден фонд, изграждане на нови сгради, закупуване на машини.
Мярка 9 – за организации и групови производители. Благодарение на нея регистрираните земеделски стопани могат да получават 90% финансиране при отглеждането на лечебни растения. Изключително благоприятна мярка. За нея се иска предимно раазбирателство и доверие между производителите, за да се сдружат и заедно да кандидатстват за финансиране.
Мярка 10.2 – за защита на застрашени видове. За България те са: лавандула, невен, блатно кокиче и българска маслодайна роза. Тази мярка у нас може да се използва като допълнително директно плащане за отглеждане на застрашените лечебни растения. А ако производството е биологично, има допълнително финансиране. За периода 2014-2020 г. Европейският съюз отпуска за биопроизводството в България 114 милиона евро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!