Скоростно трасе Ботевград - Видин с тол такса?

Снимка: радио Видин
Мездренската фирма "Интерстрой Калето" иска на концесия бъдещия скоростен път Ботевград - Видин. Дружеството е изготвило проект за изграждането му на стойност 450 млн. евро, който е качен в края на миналия месец в Европейския портал за инвестиционни проекти. Фирмата разчита на средства по плана Юнкер, като вече е осигурила собствено участие - 10 процента от цялата инвестиция.

"Идеята на Европейския фонд за стратегически инвестиции е да дава нещо като банкови гаранции за по-рискови проекти. Идеята е да променим положението в Северозападния край на България с този проект", каза управителят на фирмата Тони Йорданов.

Предвижда се строителството да продължи е 30 месеца. Идеята на инвеститора е, да се използват само строителни фирми от региона, регистрирани и работещи в Северозападна България.

"Идеята е да започне бързо да се прави пътя и да се ползват само местни фирми, за да остават парите в региона. По този начин хем да имаме път и да привличаме така инвеститори, хем да стабилизираме местните строителни фирми"

Ще бъдат събирани тол такси на новото скоростно трасе, като първоначално се предвижда да е само за тежкотоварни автомобили.

"Тол системата е по-справедлива от винетната система- който повече пътува, повече и плаща. Първо това ще е само за товарните автомобили, бизнесът да си поеме поддръжката на пътищата. Леките автомобили да си останат с винетните такси на този етап"
- допълни Тони Йорданов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!