ЕС обединява усилията по контрола на границите


Европейският парламент одобри предложението на Европейската комисия за обособяването на гранична служба на ЕС, която да обедини усилията на агенция "Фронтекс" и националните власти за контрол на границите. Новите правила бяха одобрени с 483  гласа "за", 181 "против" и 48 въздържали се, съобщи Пресслужбата на ЕП.
 

Предвижда се националните власти да запазят контрола на границите, но при натиск над външна граница на ЕС, те ще могат да поискат от новата европейска гранична служба да изпрати екипи на място. Граничната служба няма да разполага със собствен състав, а ще разчита на 1500 служители, избрани от държавите от ЕС. България ще участва с 40 служители. Ако държава от ЕС, външна граница на Общността, установи прекомерен натиск по границите си, екипите за бърза намеса ще могат да бъдат разположени там временно. Това ще става или по молба на съответната държава, или с решение на Съвета на ЕС. След като молбата бъде получена, оперативният план ще бъде договорен и новата гранична служба за пет работни дни ще разположи необходимите екипи със съответното техническо оборудване.

С първите правила за киберсигурност за целия ЕС, одобрени от евродепутатите, операторите на основни услуги, като енергетика, транспорт, финанси и здравеопазване и доставчиците на цифрови услуги, като онлайн търсачки и компютърни услуги „в облак“, ще трябва да подобрят способността си да устояват на кибератаки.
Установяването на общи стандарти за киберсигурност и засилването на сътрудничеството между държавите от ЕС ще помогне на дружествата да се защитават, както и да се предотвратят атаки срещу взаимосвързаната инфраструктура на държавите от ЕС, казват евродепутатите.
Инцидентите с киберсигурността много често имат трансграничен елемент и следователно засягат повече от една държава членка на ЕС. Фрагментираната защита в сферата на киберсигурността прави всички ни уязвими и представлява голям риск за сигурността на Европа като цяло. Тази директива ще създаде общо ниво на мрежова и информационна сигурност и ще засили сътрудничеството между държавите членки на ЕС, което в бъдеще ще помогне за предотвратяването на кибератаки по важните взаимосвързани инфраструктури на Европа, каза докладчикът на Парламента Андреас Шваб.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!