Как работят европейските схеми за качество на храните?

Три са европейските схеми за качество на хранителните продукти : 

-защитено наименование за произход 

 - защитено географско указание (eдин от процесите се извършва в посочения регион);

 - храна с традиционно-специфичен характер.

Само в регистъра на земеделските продукти и храни със защитени географски означения в ЕС  има регистрирани над 1300 продукта, като водеща страна е Италия, която има 305 защитени храни, следвана от Испания и Франция. Като цяло южните страни от ЕС произвеждат по-голямата част от защитените продукти, а страна като Естония например няма нито една регистрация. Съседите от Гърция обаче имат вписани в този регистър седем пъти повече продукти, отколкото нас. А Хърватска, които са член на ЕС от три години имат регистринани 11 продукта, и 7 обявени за регистрация. Единадесет типични български хранителни продукта имат шанс да бъдат регистрирани в Брюксел като защитено географско указание.Това показва специално проучване на българския клон на организацията Slow Food, започнало по идея и с подкрепата на евродепутата Момчил Неков

Страната ни няма нито едно вписано защитено наименование за произход, но вече е в ход национална процедура по регистрацията на странджански манов мед.

Два продукта със защитено географско указание има България, и това са гоорнооряховския суджук и българското розова масло. 5 са  продуктите ни с традиционен специфичен характери и те са специалитети, произведени от месо. 

Кои са 11-те типични български хранителни продукта, които имат шанс да бъдат регистрирани в Брюксел като защитено географско указание?

Десислава Димитрова, координатор на  Slow Food разказва : Първото нещо, което е важно да се каже, е че регистрацията на тези продукити е продъжителен процес и отнема около две години. Сега предстои наистина сериозната работа по разработване на заявленията, което е експертна работа. Изсискват се доказакетлства за продукта – за мястото от което претендира че е, както и прочувания за характеристиките на самия продукт, за да се убеди Комисията, че  той наистина е уникален.

Продуктите за регистрация от България са  куртовски розов домат и куртовска капия, садовски фъстък,  смилянски фасул;
 месо от източнобалканска свиня, характерна за областите Шумен, Варна и Бургас,  еленски бут, странджански чай,  реселешки воден лук, сол от Атанасовското езеро  край Бургас; чипровски домашно печени кори за баница от тесто, кускус (тестени зрънца) от Брезница, Гоце Делчев и меурче от Разлога (сушено в дървена пепел или в царевично брашно кълцано месо и подправки);

Регистрираните в Брюксел храни носят добавена стойност за производителите и за района, в който са произведени. Вписването в регистрите е средство за достъп до пазара, осигурява допълнителна заетост на хората в тези райони и води до опазване на традициите и биоразнообразието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!