П. Бакърджиев: Държавите от ЕС не са длъжни да избират конкретен модел за институционална структура или децентрализация



Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обяви на конференция по оперативна програма "Региони в растеж", че се подготвя ново административно деление на България във връзка с миграционните процеси и изискванията на ЕС за усвояването на еврофондовете. Според министър Павлова стараната ни е сравнително малка  и броят на общините и областите спрямо средноевропейските страни винаги е бил обект на анализ по отношение на броя на населението и вида на услугите, които придоставят. За изпълнението на сегашния програмен период до 2020 г. страната ни отговаря на изискванията, но след това ще трябва да бъдат преразгледани, защото е вероятно да не изпълним регламента.

По пози повод експерта от Института за правни анализи и изследвания Петър Бакърджиев коментира:

Държавите от ЕС нямат задължението да избират конкретен модел за институционална структура или децентрализация. Нито една държава-членка няма задължението да ревизира своята териториална структура. Нещо повече - всяка реформа в тази сфера трябва да се прави много внимателно и планирано като се съобразява с Европейската харта за местното самоуправление и Европейската референтна рамка за регионална демокрация. Това са два стратегически документа на ЕС, които гарантират и укрепват демокрацията на местно ниво.

Според Бакърджиев, вероятно министър Павлова има предвид следващия програмен период, в който ще се търси засилване на функцията на местните власти. България има 265 общини и 28 области, които практиката показва, че са твърде много за географските размери и демографската картина на страната ни.

В ЕС е направено проучване, което е установило, че три от 28-те членки  имат устройство, близко до федералното, една има устройство, подобно на федералното, а останалите се определят като унитарни форми на управление в различни варианти. България е от страните с три поднационални равнища на управление, което означава твърде много администрация. А ЕС изисква по-малко и децентрализирана администрация.

Петър Бакърджев обърна внимание, че отсъства достатъчен административен капацитет в местната власт, а идеята в ЕС е в следващия програмен период местната власт да има превес в усвояването на евросредствата, защото националната власт не познава добре регионалните проблеми. Експертът призна, че голямото текучество, свързано с политическите назначения в администрацията и непрекъснатото свиване на администрацията, разбирано като административна реформа, също пречат за развитие на нужния капацитет за работа с европейски средства.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!