ЕК отново ще обсъжда визовата реципрочност с Канада заради България и Румъния

Автор:


Европейската комисия ще обсъди отново въпроса за визите, които Канада иска от българските и румънските граждани. Това ще стане идната седмица, когато в Брюксел ще бъде канадският министър за имиграцията Джон Макколъм. През май България и Румъния официално предупредиха, че може да не подкрепят търговското споразумение между ЕС и Канада, докато въпросът с канадските визи за техните граждани не намери решение.  Също през май Еврокомисията съобщи, че Евросъюзът и Канада са се ангажирали да предприемат "значителни" стъпки, за да "подобрят положението" по въпроса с визовата реципрочност. Канадските граждани не се нуждаят от визи, за да влязат в ЕС.

Европейският парламент наложи вето на плановете на Европейската комисия да позволи обявяването на напитките със захар и енергийните напитки с кофеин за тонизиращи или подобряващи концентрацията. Подобно съдържание върху етикетите би довело до по-голяма консумация на захар от деца, аргументират се евродепутатите. Те посочват, че една кутийка енергийна напитка от 250 милилитра може да съдържа до 27 грама захар и 80 милиграма кофеин и при редовна консумация да се стигне до главоболие, проблеми със съня и с поведението при децата. ЕП призовава страните-членки да обмислят правила за маркетинга на подобни напитки, предназначени за подрастващи.
 
Германските компании планират да орежат и инвестициите, и работните си места във Великобритания, ако страната напусне ЕС. Над една трета от германските компании с бизнес във Великобритания ще намалят инвестициите си, а 26 процента ще намалят британската си работна сила, сочи поручване на Асоциацията на германските търговско-промишлени камари. "Политическата и юридическата несигурност през сегашния преходен период ще доведе до спад на износа към Обединеното кралство за всяка четвърта германска компания", заяви председателят на сдружението Ерик Швайцер.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!