Селектирани са 10 филма за наградата за кино на EП


През 2016 г. се навършват 10 години от учредяването на кинонаградата LUX на Европейския парламент. Тя  се връчва за първи път през 2007 г. - годината на 50-тата годишнина от Договора от Рим.

Наградата „ЛУКС“ ежегодно поставя в светлината на прожекторите филми, които достигат до същността на европейския публичен дебат. Киното, в качеството си на културна масмедия, може да бъде идеално средство за разискване и обсъждане на Европа и нейното бъдеще. Отвъд историите, които разказват, филмите, избрани или състезаващи се за наградата „ЛУКС“, изследват европейските общи ценности и говорят за трансгранични проблеми, като например икономическата и социална криза, имиграцията, справедливостта, солидарността, гражданските свободи и основните права.

Всеки филм е бърз поглед към живота на европейците, техните убеждения и съмнения и търсенето им на идентичност. Филмите спомагат да се покажат различни мнения по някои от основните социални и политически въпроси на деня и така допринасят за изграждането на по-широк дебат за европейската идентичност и нейните различия. Филмите, селектирани за участие тази година, бяха обявени на филмовия фестивал в Карлови Вари, Чехия, на 3 юли. Трите филма финалисти ще станат известни в края на юли, а окончателният победител  ще бъде определен от депутатите в ЕП през ноември.

Десетте филма, одобрени от специално жури, показват разнообразие от жанрове, артистични подходи, послания и емоции. Голяма част от тях са дело на талантливи млади режисьори.

Номинираните филми са:

„Като отварям очи“  (Франция, Тунис, Белгия, ОАЕ
„Сирийска любовна история“ (Великобритания)
„Писма от войната“ (Португалия)
„Война“ (Дания)
„Бъдеще“  (Франция, Германия)
„Като луда“  (Италия, Франция)
„Животът ми като тиквичка“ (Швейцария, Франция)
Сиера Невада (Румъния, Франция)
Загар  (Гърция, Германия)
„Тони Ердман“ (Германия, Румъния, Австрия)

От тези филми ще бъдат определени трите филма финалисти, които ще бъдат прожектирани във всички страни-членки през есента в рамките на Филмовите дни на наградата LUX. Наградата LUX ще бъде връчена на филма победител през ноември в Страсбург.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!