Тереза Мей: Великобритания има нужда от по-добро търговско споразумение с ЕС


Тереза Мей заяви, че Великобритания има нужда от по-добро търговско споразумение с ЕС, което ще е от полза за нейните услуги и стоки. Мей остана единствен кандидат  за лидерския пост на британските консерватори и съответно за премиер.
По-рано британският премиер Дейвид Камерън каза, че е от огромен  интерес за Лондон да запази близките си отношения с Брюксел и след Брекзит.  Мей подчерта, че в идните седмици ще изготви план за превеждане на икономиката през този важен период.

Европейската комисия прие два нови финансови инструмента за инвестиции с цел да  улесни достъпа до пари за  новосъздадени предприятия и за организаторите на проекти за градско развитие.
Предвижда се над 20 млрд. евро от европейските фондове да бъдат използвани чрез тях до 2020 година.
Комисията насърчава държавите членки да удвоят в този период своите инвестиции по линия на европейските структурни и инвестиционни фондове, използвани чрез финансови инструменти като заеми, собствен капитал и гаранции в съответствие с целите на плана за инвестиции. Готовите за употреба финансови инструменти са предназначени по-скоро да увеличат усвояването на възвръщаема финансова подкрепа от държавите, отколкото на традиционната безвъзмездна финансова помощ, както и да обединят средства от бюджетни и частни източници.
Механизми от този вид вече съществуват - заем, основан на споделяне на риска между бюджетни и частни ресурси, и когато бюджетните средства служат за гаранция срещу неизпълнение на задължението за плащане в рамките на кредитния портфейл на банката. Третият инструмент е заем за обновяване в подкрепа на проекти за енергийна ефективност и енергия от възобновяеми източници в жилищното строителство. Общият размер на инвестициите, които съчетават използването на бюджетни и частни средства, може да достигне 15 млн. евро на предприятие.
Фондовете за градско развитие ще подкрепят проекти в областта на обществения транспорт, енергийната ефективност или дейностите по обновяване на градските райони. Проектите трябва да бъдат част от стратегия за устойчиво градско развитие. Общият размер на инвестициите, които съчетават използването на бюджетни и частни средства, може да достигне 20 млн. евро на проект.
Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!