Европейската комисия прие "щита" за личните данни на европейските граждани


Европейската комисия прие т. нар. щит за личните данни на граждани ЕС, съхранявани в САЩ, съобщи пресслужбата на институцията. Въвеждат се строги задължения за дружествата, обработващи данни и за първи път всеки гражданин на ЕС ще разполага с механизми за правна защита в тази област, съобщи еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова.
Щитът на личните данни се състои от строги задължения за защита на информацията от участващите компании, които ще бъдат прилагани по-стриктно от американските власти. Полухиме уверения от САЩ, че достъпът на обществените служби за целите на законността и националната сигурност ще е ограничен до най-необходимите им данни.
По силата на новата договореност министерството на търговията на САЩ ще наблюдава постоянно дали компаниите спазват правилата, които са приели по свое желание. Ако дружествата не спазват правилата, ще подлежат на наказания и ще бъдат заличени от списъка, подчерта американският министър на търговията Пени Прицкър
Приемането на щита е крайъгълен камък за неприкосновеността на личните данни във време, когато споделянето на информация е  основа за развитие на всички сектори - от индустрията до рекламата.
Щитът заменя споразумението "Сейф харбър" между Вашингтон и Брюксел, обявено за невалидно от Европейския съд през октомври миналата година след съдебен иск на австрийския студент Макс Шремс. Тогава той доказа, че големите софтуеърни фирми прехвърлят и съхраняват без знанието на ползвателите си данните им на сървъри в Съединените щати, където американските служби имат неограничен достъп до тях.
 Самият Шремс коментира, че новото споразумение не е достатъчно надеждно и е резултат от натиск от страна на Вашингтон. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!