ЕК изрази оптимизъм за отпадането на визите ни за САЩ и Канада


Европейската комисия изрази убеденост, че с добра воля проблемът с визите, изисквани от САЩ и Канада за българи и румънци, може да намери решение скоро. 

От есента ще поставим този въпрос високо в дневния ни ред, заяви еврокомисарят по вътрешните работи, миграцията и гражданството Димитрис Аврамопулос. Той отбеляза постигнатия напредък в разговорите с Канада и посочи, че ЕК отчита предизборната обстановка в САЩ, която засега не създава най-благоприятната среда за постигането на решение.
  Аврамопулос добави, че е голям оптимист за скорошното отпадане на канадските визи за българи и румънци.

Френският президент Франсоа Оланд ще се срещне в края на август с германския канцлер Ангела Меркел и италианския премиер Матео Ренци, за да разговарят за излизането на Великобритания от ЕС, съобщи говорителят на френското правителство.
Съобщението съвпада с встъпването в длъжност на Тереза Мей като британски премиер. Мей трябва да осъществи излизането на Обединеното кралство от общността. Европейските лидери не крият нетърпението си да разберат какви са намеренията на британската изпълнителна власт, за да се разсее несигурността след резултатите от референдума на 23 юни.

Европейската комисия представи предложения за завършване на реформата на общата европейска система за убежище. Комисията предлага създаването на обща процедура за международна закрила, еднакви стандарти за закрила и права, предоставяни на лицата, ползващи се с международна закрила, както и по-нататъшното хармонизиране на условията за приемане в ЕС. ЕК инициира и създаването на обща европейска политика за презаселване.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!