Европейската гранична полиция и брегова охрана гарантира повече сигурност за ЕС и за България

Евродепутатите създадоха Европейска гранична и брегова охрана, която ще подпомага държавите членки при охраната на техните граници в случай на засилен миграционен натиск.

Евродепутатите създадоха Европейска гранична и брегова охрана, която ще подпомага държавите членки при охраната на техните граници в случай на засилен миграционен натиск.

Новата Агенция ще бъде изградена на основата на вече съществуващия ФРОНТЕКС (Агенцията за подпомагане на сигурността на външните граници на ЕС), която се намира във Варшава. 

Това е и общ успех за българските евродепутати Илияна Йотова, Филиз Хюсменова, Мария Габриел и Емил Радев, които членуват в ресорната Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Те се пребориха в документа да бъде разширен обхватът на действие на Агенцията и тя да може да помага не само по границите на шенгенските държави членки, но и по границите на страни като България и Хърватия, които също са изправени пред риск от силен бежански поток. 

Върху този успех акцентрира в изказването си в пленарната зала на Еп Филиз Хюсменова.

Междуправителственото сътрудничество показа своите лимити. Това предложение е отговорът на Европа“, заключи зам.-председателят на Групата на ЕНП Мария Габриел. Колегата й  от ЕНП Емил Радев коментира, че със създаването на агенцията, отговорността за опазването на границите вече няма да е само на страните на първата линия, а ще е плод на солидарност и сътрудничество между всички държави-членки. За целта ще бъде създаден постоянен пул от 1500 гранични полицаи и експерти, които да бъдат разполагани бързо в случай на силен миграционен натиск по външните граници.

Радев обясни, че по този начин ще се гарантира подкрепа от европейските партньори в случай, че България бъде подложена на внезапен силен миграционен натиск по границите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!