Проблемите има в усвояването на евросредствата по "Околна среда" заради незавършената реформа



За да бъдат усвоени европейските средства, предвидени за изграждане на пречиствателни станции за сектора водоснабдяване и канализация  е необходимо да се учреди едно ВиК дружество за всяка административна област, но в четири области все още има трудности при този процес на окрупняване заради отказа на няколоко общини да се присъединят към създаването на един оператор по водоснабдяване и канализация. За област Благоевград единствено община Кресна отказва да се присъедини към окрупняването. Аргументите посочи Мая Божинова - председател на общинския съвет в Кресна

На този етап сме едниствената община, която отказва, но мнението на съветниците е, че ще се повиши цената на водата, което е непосилно за нашето население в община Кресна да си плаща водата, тъй като ние сме много бедна община, масово населението е с пенсии от 150 лева и хората няма да могат да издържат цена от 1.20 или 1.50.   

В област Благоевград е учредена ВиК асоциация, но не може да се премине към следващата стъпка регионалните прединвестиционни проучвания заради отказа на община Кресна.  Бисер Михайлов ще опита отново да убеди жителите и общинският съвет в Кресна да променят решението си.

Решението на община Кресна обрича останалите 13 общини от територията на област Благоевград в невъзможност да получат европейски средства за така необходимите реформи. Реално по справката, която имам в община Кресна загубите по водопреносната мрежа са 67 процента. Този амортизиран водопровод не може да осигури качествена питейна вода на населението.

Според изпълнителния директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова  подходът за окрупняване на дружествата по водоснабдяване и канализация не е правилен.

В окрупнената структура водещ е принципът на солидарността. Такава принудителна автоматична национализация, която се опитваме да извършим трябва да я правим обосновано и в никакъв случай не трябва да бъдат лишени части от територията на страната, нито от европейски, нито от национални средства като подкрепа за публична услуга, какъвто е водния сектор.

Екоминистерството отпусна около 60 милиона лева на министерството на регионалното развитие за реформата в сектора водоснабдяване и канализация, Но кога ще бъдат отпуснати европейските средства по програма "Околна среда", министър Ивелина Василева:

Средствата ще се осигурят веднага след като са готови регионалните прединвестиционни проучвания. Това, което имаме като информация от колегите от министерството на регионалното развитие и благоустройството е, че във втората половина на следващата година ще има готови регионални прединвестиционни проучвания, които ще можем да финансираме.

След забавянето на процеса на обединяване на ВиК дружествата от съответната област в един оператор, подготовката на прединвестиционните проектни проучвания също се отлага. заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков посочи  

Първият етап от изпълнението на прединвестиционните проучвания подготовката на апликационните форми на проектите на населените места с над 10 хиляди жители периодът е 24 месеца, за населените места между 2 и 10 хиляди жители периодът е 36 месеца. Като краен резултат ще имаме качествени проекти, които ще се изпълняват след 2010 година.  


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!