Европа преди новините: Над 24 милиарда евро за европейски пътища

През новия програмен период на Европейския съюз механизмът за свързаност на Европа ще съфинансира инфраструктурни проекти с 24,05 милиарда евро. От тях 11,3 милиарда са предназначени за страни, които отговарят на условията на Кохезионния фонд – България спада към тези държави, а две от обявите за набиране на проекти за 2014-2020 вече са затворени. От последната обява 3 стратегически за България проекта за над 470 милиона евро ще бъдат подкрепени финансово.
Това беше последната информация от „Дните на паневропейската транспортна мрежа“ проведена преди две седмици в Ротердам (Холандия). На събитието присъстваха министри от 22 държави-членки и над 2800 експерти в тази икономическа сфера. Българският евродепутат Андрей Новаков направи предложение за допълнителна финансова подкрепа от предвидените 24 милиарда за държавите, които инвестират в ключови за Европейския съюз транспортни структури. България не бе спомената, но това се подразбира, тъй като нашата страна има амбициозна програма за инфраструктурни проекти.
Според г-н Новаков без добре развита транспортна инфраструктура, няма никаква възможност за пълна свързаност на България с останалата част на Европа, необходима е и повече техническа помощ в регионите на България, освен чрез чисто финансиране.
Преди един ден Европейската комисия одобри българския проект за финансиране на млади хора за работа и пътуване АЛЕКО, като първият един милион евро ще дойде много бързо до бенефициентите.
„Колкото и да се дигитализира индустрията, винаги ще имаме нужда от все по-добри пътища, все по-големи пристанища и все по-бързи железници“, допълни българският евродепутат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!