Нулева инфлация в ЕС през юни

Автор:


Инфлацията в Европейския съюз е била нулева през юни и 0,1 на сто в страните от еврозоната, отчетено на месечна основа, съобщи Евростат.

На годишна основа инфлацията е била съответно 0,1 и 0,2 процента.
Най-голяма дефлация през юни е отчетена в Кипър - 2 процента, България - 1,9 на сто и  Хърватия - 1,2 насто.  В тройката на европейските държави с най-висока инфлацията влизат Белгия, следвана от Швеция и Малта.

Испанското правителство призова Европейския съюз да не налага на санкции на страната заради неспазването на правилата за бюджетния дефицит през миналата година. Финансовото министерство в Мадрид  изпрати писмо до Европейската комисия, в което уверява, че страната не е заплаха за финансовата стабилност на еврозоната. Испания е решена да задържи новия дефицит под допустимите 3 на сто от брутния вътрешен продукт и поради това санкциите ще бъдат "контрапродуктивни", допълва финансовото министерство. Испанското правителство посочва също, че тази година ще увеличи приходите от корпоративни данъци до 6 млрд. евро.

Продажбите на нови автомобили в Европа са се повишили с близо 7 на сто на годишна база през юни, което означава, че почти са се върнали на равнището от юни 2007 година. По данни на Асоциацията на европейските автомобилопроизводители близо милион и половина автомобила са били продадени миналия месец на европейския пазар.
Италия отчита ръст на продажбите с почти 12 на сто, Испания - с малко над 11 процента и Германия - с 8,3 на сто. Продажбите във Франция са останали почти без промяна спрямо юни 2015 година.
Търсенето във Великобритания леко е спаднало през миналия месец, когато потребителите бяха изправени пред несигурността, свързана с референдума за излизане на страната от Европейския съюз.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!