50 проекта за ремонт на църкви са подадени за Монтана и Видин

Близо 350 са подадените проектни предложения за ремонт на храмове със средства от ЕС, съобщиха от Министерството на земеделието. Те са по подмярка 7.6 "Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природното наследство на селата" от ПРСР, за което бюджетът е 25 млн. евро. Финансова помощ се предоставя за възстановяване, реставрация, ремонт или реконструкция на сгради с религиозно значение.

На територията на Видинска и Монтанска област има 240 храма, повечето от които се нуждаят от ремонт. Разработени и подадени са 50 проекта за ремонт на църкви.

"Има проекти не само за църкви, но и за манастири в епархията. Такива са Раковишкият, Лопушанският, Чипровският, Клисурският, Изворският, както и Брусарският манастир, макар, че той не е работещ"- каза архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия.

Раковишки манастирОт изтеклия програмен период в Митрополията имат солиден опит в работата по европроекти- успели да реновират с европари 25 църкви и манастири.

Максималният размер на субсидията за един проект е 400 000 евро. Така ще може да бъде извършена и реставрация на иконописи и икони, обясни архимандрит Антим.

"Бюджетите за нашите храмове не са на максимална стойност, надяваме се повече от проектите да бъдат одобрени и да получат шанс за нов живот"- допълни архимандритът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!