Тревога сред заетите в селското стопанство на Великобритания наши сезонни работници


Съдбата на българските работници и в частност заетите в селското стопанство на Великобритания наши сезонни работници след оповестяването на резултатите от референдума за членството на Обединеното кралство в Европейския съюз. В репортажа са влючени коментарите на трима събеседници - кметът на доспатското село Бръщен Кемил Кочаков, новоназначеният ръководител на Службата по трудови и социални въпроси в българското посолство във Великобритания Васил Асенов и доскорошният вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин.

Кметът Кочаков обясни, че Брекзит притеснява изключително много съселяните му, тъй като от 950 жители на селото близо една трета са сезонни работници във Великобритания. Те се опасяват, че след излизането на Обединеното кралство от ЕС ще бъдат въведени визи.

На свой ред трудовото аташе Васил Асенов успокоява, че страната ни е получила повторни уверения, че засега няма промяна в правата на сънародниците ни.

Калфин заяви, че след референдума следват дълги процедури, преди да се промени официално статутът на Великобритания в Съюза. По думите му няма непосредствена опасност от промяна в положението на сънародниците ни, които са заети във Великобритания и че тази страна винаги ще има нужда от българската работна ръка.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!