Новите имигранти във Великобритания може да не получат право да останат


С наближаването на Брексит пристигащите от ЕС мигранти може да не получат право да останат във Великобританшия. Това каза пред британски медии Дейвид Дейвис - министърът, назначен от Тереза Мей да преговаря с Брюскел за условията на отделянето. Политикът заяви , че новите имигранти от ЕС може да бъдат връщани, за да се избегне покачването на броя на емигрантите, преди излизането на страната от съюза. Дейвис каза, че се преговаря с европейските лидери за гарантиране на щедро обезщетение за намиращите се сега във Великобритания европейски мигранти и отхвърли изразените тревоги, че чужденците ще бъдат използвани като лост за оказване на натиск в преговорите за излизане от съюза.

Журналистът от Дойче веле Александър Андреев коментира, че това не може да стане  преди Великобритания да е подала официално молба за напускане на ЕС:

Не е възможно. Тези противоречиви изявления, които чуваме по темата, както от новата премиерка Тереза Мей, така и от новия министър на Брексита Дейвис, според мен, са резултат, първо, от тяхната обърканост и, второ, тактически ходове, за да се заеме по-добра прадварителна позиция на предстоящите много трудни преговори с ЕС. Списание "Шпигел" днес също изказа предположение, че става дума просто за тактически ходове. Иначе, европейските граждани, които пребивават на острова са със заварено положение, техният статут не би трябвало да бъде засегнат от Брексит и всякакви намеци, че на тях ще им бъде предоставена някаква щедра възможност, са всъщност нелепи и арогантни, според мен, на британската политика. Същото важи и за новите, предполагаеми пришълци от страни от ЕС, които биха влезли във Великобритания до излизането на страната от ЕС. Те автоматически трябва да получат същото право на безсрочно пребиваване във Великобритания, което имат всички европейски граждани. Такъв е редът в ЕС и Великобритгания трябва да го спазва. Не случайто Тереза Мей току що оповести, че вдруги ден ще дойде на посещение в Берлин, да разговаря с канцлерката Ангела Меркел.


Проф. Боян Дуранкев коментира какво предстои за нашата страна:

Изглежда, че наистина ще има последствия за тези няколкостотин хиляди българи, които или легално, или нелегално работят във Великобритания, а някои от тях ползват и социалната система. Ако се случи най-черният сценарий за тях, това ще означава, че ще трябва да напуснат през 2019 година и да търсят ново поприще. Това завръщане на българите в Европа въобще не означава, че те ще кацнат обратно в родните си места или ще търсят работа в София или другите големи градове, тъй като много добре знаят, че като европейски граждани имат право да работят и да ползват благата на другите европейски страни. Със сигурност ще предпочетат другите, по-успешни страни в ЕС- Германия и Австрия, Холандия и Франция . Много малка част и то под 5% ще потърсят пристан в техните родни места в България.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!