Европейски призиви към Турция да спазва демократичните норми

Автор:


Комисията по външни работи на Европейския парламент призова турските власти да запазят демокрацията, върховенството на закона и човешките права след опита за преврат.

Има опасност Турция да се отдалечи още повече от Европа, заяви председателят на комисията Елмар Брок след среща на депутатите с еврокомисаря за разширяването Йоханес Хан. По думите на Брок евентуалното въвеждане на смъртно наказание в Турция е ясна линия, която може да предотврати по-нататъшни преговори за членство в ЕС.
 
Франция не приема налагането на санкции на Португалия заради прекомерен бюджетен дефицит. След среща с португалския премиер Антониу Коща президентът на Франция Франсоа Оланд нарече "прекалена" подобна стъпка на Европейската комисия, защото, по думите му, Португалия "вече е дала на Европа достатъчно". "Нуждаем се от общи правила, но се нуждаем и от гъвкавост. Португалия вече е положила големи усилия и е направила жертви“, заяви Оланд.
 
Гърция е върнала на Европейската централна банка 2 милиарда и 300 милиона евро.
Това е едно от най-големите плащания за годината към един от основните кредитори на страната. Франс прес цитира източник от банката, според когото ситуацията е далеч от напрежението преди година. Тогава Гърция трябваше да подпише спешно ново споразумение за международен заем 15 дни след пропуснато плащане към МВФ и седмица преди огромно плащане към ЕЦБ.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!